5 veel gestelde vragen over slagroommachines

Slagroom is voor velen de spreekwoordelijke kers op de taart. Een stevige toef op een ijsje, een gebakje of warme chocolademelk maakt de ultieme beleving af. Slagroom uit een machine is vele malen lekkerder dan uit een kidde of kant-en-klare spuitbus. Adviseur Joost van der Velden gaat in op 5 veel gestelde vragen over slagroommachines en slagroom.

1. Wat maakt een slagroom perfect?
Een goede slagroom is dik, zakt niet in en heeft volop smaak. De basis is belangrijk: niet iedere slagroom levert een goed eindproduct op. Maar de manier van verwerken speelt ook een belangrijke rol. In een Sanomat slagroommachine wordt het vet in de room opgeklopt, wat voor een mooie en stevige room zorgt. De verhouding tussen room en lucht is perfect, waardoor de slagroom niet smelt op je bordje of smaakt naar een hap lucht. Als je moeite doet voor het perfecte ijs of kwalitatief goed gebak, hoor je het af te werken met slagroom uit een machine.

2. Hoe kun je meer marge behalen met slagroom?
In een slagroommachine bepaal je met de luchtregelaar hoeveel lucht je aan je slagroom toevoegt. Zo kun je zorgen voor een lobbige slagroom, die je bijvoorbeeld gebruikt bij de bereiding van bavarois of chocolademousse. Je kunt ook zorgen voor een stevige toef slagroom, die mooi op een ijscoupe of dessert blijft staan. Met één knop regel je zelf de opslag van je product – en dus je marge. Hoe meer lucht je toevoegt, hoe hoger de opslag en hoe groter je marge. Gaat de machine spetteren? Dan staat de luchtregelaar te hoog en krijg je verboterde slagroom met minder opslag. Blijf dus altijd goed kijken naar het eindresultaat en proef de slagroom zelf ook regelmatig. Vergeet daarnaast niet dat je klanten vaak iets extra betalen voor slagroom en dus kwaliteit en smaak verwachten. Zorg voor het juiste opslagpercentage en serveer de juiste hoeveelheid. Uiteindelijk zorgen klanten die terugkomen voor de meeste marge.

3. Hoe zorg je ervoor dat je slagroommachine energiezuinig is?
Elke dag je machine goed doorspoelen met een gecombineerd reinigings- en desinfectiemiddel doet al wonderen. Een machine die niet goed schoon is en bijvoorbeeld veel stof in de condensor heeft, moet namelijk harder werken om de slagroom te koelen. Schoonmaken en preventief onderhoud zijn daarom belangrijke stappen richting een zo energiezuinig verbruik. Na de dagelijkse schoonmaakbeurt kun je de machine het beste direct weer aanzetten met slagroom of een reservoir met water erin: dan houdt de koeling de machine op temperatuur en hoeft naderhand niet extra hard te werken.

4. Waarom is (professioneel) onderhoud van je slagroommachine belangrijk?
Hoe vaak maak jij de condensor in je wasdroger schoon? Precies. Zelden of nooit. Daarom is het fijn wanneer een monteur tijdens een onderhoudsbeurt je slagroommachine even helemaal uit elkaar haalt. Monteurs halen de zijpanelen eraf, maken de condensor schoon en desinfecteren alle ringetjes in de machine. Heel regelmatig horen monteurs na hun komst: ‘Hé, de machine loopt eindelijk weer zoals het hoort.’ Bezuinig daarom niet op onderhoud maar laat je slagroommachine twee- of driemaal per jaar door een professional controleren. Slagroom bevat suikers en vetten en dat maakt het belangrijk om te zorgen voor een schone en gedesinfecteerde machine. Het volgen van de dagelijkse schoonmaakprocedure helpt hier al goed bij, maar een professionele monteur zorgt voor net even wat extra aandacht. Dat bezorgt jou een plezierig werkende machine en een betrouwbaar eindproduct. Heb je de machine een aantal maanden uitgezet, bijvoorbeeld omdat je ijssalon gesloten is? Laat dan zeker voordat je weer opengaat de machine goed schoonmaken, controleren en desinfecteren.

5. Wat zijn veelvoorkomende storingen en hoe los je die zelf op?
Slagroom is met zijn vetten en eiwitten een kritisch product. Spoel je de machine met te koud water, dan lossen vetten niet goed op. Spoel je met te warm water, dan stollen de eiwitten. Hierdoor kan de luchtregelaar verstopt raken. Wanneer je steeds meer lucht aan je slagroom moet toevoegen om een goed eindproduct te krijgen, moet er een belletje gaan rinkelen. Het beste is de machine dagelijks goed door te spoelen om dergelijke klachten te voorkomen.

Valmar logo IFI Logo Logo Sanomat Logo Techfrost